Бетонні кришки для колодязів

Швидше за все, ви регулярно ходите по кришкам каналізаційних люків, якщо живете в місті. Кришки люків — це просто знімна кришка, яка служить захистом шахти. Це покриття служить декільком цілям, найбільш очевидною з яких є запобігання падінню пішоходів в ці найчастіше досить глибокі точки доступу. Схожі функції виконують і бетонні кришки для колодязів.

Кришки також служать для запобігання несанкціонованому доступу до криниць і, в свою чергу, забезпечують безпеку питних і каналізаційних систем. Кришки також служать джерелом вентиляції, при необхідності можуть бути зняті для обслуговування або ремонту колодязя.

Матеріали кришки
Бетонні кришки для колодязів

Традиційно кришки люків виготовляються з чавуну, бетону або навіть з комбінації того й іншого. Це пов’язано з тим, що обидва ці матеріали недорогі, міцні і досить важкі, щоб залишатися на місці. Однак, як і у випадку з люками, технологія привела до появи безлічі альтернативних матеріалів для кришок люків, включаючи композит, скловолокно та пластик.

Переваги бетонних кришок для колодязів

Армований бетон служить міцним і надійним захистом. Це економічний і довговічний матеріал, що володіє значною вагою. За рахунок армування досягається міцність не тільки на стиск, але і на розтягнення. Кришка люка з бетону не схильна до розтріскування, корозії і довгі роки захищає колодязь.

Як роблять кришки

Кришки із бетону виробляються на заводах. Їх роблять з бетонної суміші, яку заливають в спеціальний вібропрес або віброформу, де машинним способом щільно утрамбовують суміш. Готовий виріб піддають випробуванням на міцність, що гарантує його високі експлуатаційні характеристики.

Виготовлені на заводі кришки повністю готові до використання і можуть бути встановлені на колодязь не тільки з ЗБВ кілець, але і інших матеріалів. Наприклад, шахта може бути побудована з використанням цегли або каменю. Бетонна кришка для колодязя повинна підходити по діаметру. Якщо ця умова дотримана, то її можна використовувати навіть для дерев’яного колодязя.

Коли справа доходить до пошкоджених або старіючих кришок, відновлення є економічно ефективним рішенням. Замість заміни процес ремонту включає кілька методів відновлення структурної цілісності існуючої кришки.